Tian Mi Mi Teresa Teng

Malam sudah di pertengahan, suasana sunyi sepi. Tiada lagi bunyian kenderaan, manusia serta binatang. Semuanya lenyap diulit mimpi malam indah. Saya pula masih meneruskan kerja-kerja terakhir sebelum masuk tidur.

Kesunyian di malam hari ditemani segelas coklat panas membuatkan diri terasa segar seketika. Sambil 'mouse' mencari lagu-lagu yang enak di dengari pada waktu begini. Akhirnya, ku temu jua lagu ini..

http://www.youtube.com/watch?v=0gaSRNL-Bxg

Lagu berjudul Tian Mi Mi nyanyian Teresa Teng berasal dari Taiwan. Lagu ini lagu lama. Tapi best tuk dengar pada pukul 12 malam...hehe. Lagu berentak slow tapi mempunyai gaya unik yang tersendiri. Lagu berkisar tentang cinta dan sungguh sweet.

Permulaan saya dengar lagu ini menerusi running man korea variety show. Salah satu episod ada pasang lagu ini. Kali pertama saya dengar memang dah jatuh hati tapi masa tu tak tahu apa tajuknya. Cuba nyanyi sendiri chorusnya walaupun tak tahu apa sebutan sebenarnya.
Akhirnya jumpa di youtube.

Bagi saya lagu ini unik sebab cara nyanyian lagu ini seolah-olah menceritakan apa yang dirasa oleh penyanyi. Disamping penggunaan alat muzik yang agak unik, macam genre muzik etnik. Ia sesuai dengan jiwa saya pada waktu sekarang..hehe

Saya cuba google nak tahu apa maksudnya, dan ini lah yang saya dapat

Tian Mi Mi = with sweetness / how sweet it is!

Tian mi mi, ni xiao de tian mi mi
Hao xiang hua er kai zai chun fong li
Kai zai chun fong li
[ Lyrics from: http://www.lyricsty.com/teresa-teng-tian-mi-mi-lyrics.html ]
* Zai na li, zai na li jian guo ni
Ni de xiao rong zhe yang shou xi
Wo yi shi xiang bu qi
A... zai meng li

** Meng li, meng li jian guo ni
Tian mi, xiao de duo tian mi
Shi ni, shi ni, meng jian de jiu shi ni

The translation goes:

How sweet it is!
How sweet it is!
How sweet it is when you smile!
Just like the flowers blooming in the breezy wind, blooming in the breezy wind...

Where was it? (Zai na li)
Where was it that I've met you?
Your smile is so familiar
Ah, where was it?
Where was it that I've seen you?
In my dreams, in my dreams I've seen you...
it's you, it's you
you're the person whom I've dreamt in my dream


p/s: mode layan lagu sambil buat kerja

ainun m

Seorang blogger part time yang mempunyai minat menulis sebagai perkongsian bersama. Semoga tulisan ini bermanfaat untuk ramai orang ^__^

0 comments:

 

Copyright @ 2014 ain mataku.